A kedvenc ázsiai éttermeim Budapesten

A kedvenc ázsiai éttermeim Budapesten

A Calm Tea-t Ázsiában, elsősorban Kínában töltött éveim, ottani kalandjaim ihlették, és ezt nem is rejtem véka alá. Az ezzel kapcsolatos inspiráció visszaköszön a csomagoláson, a négyes pakk dobozán, a kommunikációban szinte mindenhol. Csak egy szomorú dolog van itt: a pandémiás helyzet óta nem igazán adatott meg számomra, hogy Ázsiába utazzak, a szigorú beutazási korlátozások miatt.

Mit tehet az ember fia, ha nem tud Kínába vagy Délkelet-Ázsiába, szeretett helyekre látogatni? Elindul a lakhelyén számára kedves ázsiai éttermek egyikébe, és egy finom ebéd / vacsora mellett nosztalgiázva elmorzsol pár könnycseppet!

Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül fedi le azokat az ázsiai éttermeket, amiket nagyon szeretek, és jó élményeim voltak velük. Az alább részletezett helyek megítélésem szerint izgalmasak, autentikusak a saját konyhájuk tekintetében, és leginkább hozzák azokat az ízeket, amiket én Kínában töltött éveim és ázsiai utazásaim során megszoktam, megszerettem.  

 

Taiwan Étterem

Igazi klasszikus, az egyik legrégebbi kínai étterem Budapesten, és egyike azoknak, ahová a leghosszabb ideje járok. Először 2014-ben családdal jöttünk ide, és a Taiwan teljesen levett minket a lábunkról. Autentikus kínai beltéri dekorációjával, különszobás nagy körasztalokkal itt tényleg Kínában érzi magát az ember; ettől függetlenül a magyar nyelvű személyzet nagyon segítőkészen útbaigazítja azokat is, akik kevésbé ismerik a kínai konyhát. A pekingi kacsájuk eszméletlenül finom.

1097 Budapest, Albert Flórián út 3/B

 

Spicy Fish Étterem

Két éttermük van a városban, egy a Corvin-sétányon, egy pedig Kőbányán a kínai negyedben – egyértelműen az utóbbit ajánlom a kettő közül. Nagyon finom ételek, kedves kiszolgálás, óriási választék. Kifejezetten jó hangulata van annak, hogy az étteremből kilépve az ember a sok kínai étkezdével és üzlettel a környéken egy pár pillanatra úgy érzi, mintha Kínába lépett volna ki a Spicy Fish-ből. A csípős-savanyú hal (酸菜鱼) szerintem kihagyhatatlan.

1107 Budapest, Jegenye utca 26.

 

Chinatown Étterem

Kicsit kilóg a sorból ez az étterem annál a szimpla oknál fogva, hogy személyesen még soha nem látogattam el hozzájuk. Mivel sosem esett útba, így egyedül az ételekről tudok nyilatkozni, magáról az éttermi környezetről nem – viszont előbbiről mindenképp érdemes!

Mióta megismertem az étterem tulajdonosát, közvetlenül rendelek tőlük telefonon keresztül, és még sosem kellett csalódnom. A kiszállítás gyors, kedves és ingyenes (!), az adagok nagyok, az ételek fantasztikusak. Sokszor őket választom, amikor nagyobb társasággal otthon vacsorázunk, és eddig mindenkinek nagyon bejöttek az ételeik. A csípős fafülgomba saláta (木耳) és a sült kacsa visszatérő kedvencek.

1081 Budapest, Népszínház utca 15.

 

101 Bistro

A 101 (amely gyanítom, hogy Tapei legmagasabb felhőkarcolójáról kapta a nevét, bár erről még sosem kérdeztem őket) felhozatalát nagyon hiánypótlónak tartom Budapesten. A rögtön a Széll Kálmán térnél található étterem hozzáállása fiatalos és rettentő innovatív, azzal együtt, hogy szemmel látható a respektjük a hagyományos taiwani, kínai konyha iránt. Az ételeken kívül – ahol nálam a san bei padlizsán és a bao-k nyertek – a koktéljaik és a krizantém szódájuk is zseniális.

1024 Budapest, Szél Kállmán tér 5.

 

QUÍ

A QUÍ a kedvenc éttermem olyan alkalmakra, amikor az ételek mellett a hangulat és a lokáció is elsődleges választási szempont. A tulajdonos csapat – akik egyébként a SÁO-t és a KHAN-t is sikerre vitték – rengeteg munkát fektetett a grandiózus, egyedi, egyszerre modern, mégis hagyománytisztelő belső tér megteremtésébe. Az egész enteriőr egy buddhista templomot idéz, egészen az olyan részletekig, mint a plafonról lógó lámpák, melyek templomi füstölőkre emlékeztetnek.

Személyes kedvencek: Nam Tok steak-saláta (brutál jó), Pad Woon Sen, mangópuding.

1051 Budapest, Arany János utca 13.

 

Hai Nam Pho

A Hai Nam egy igazi régi motoros a budapesti ázsiai konyha színtéren, nem is véletlenül. Évek óta magas minőségű ételeket készítenek gyors és kedves kiszolgálás mellett, otthonos környezetben, nagyon pénztárcabarát áron. Nem is kell tovább ragoznom, annyit mondok: lassan főtt marhalábszár pho leves!

Egyébként hozzájuk kötődik a Caphé by Hai Nam is a Bartókon, ami szintén egy fantasztikus hely finom kávéval és finom ételekkel.

1117 Budapest, Október huszonharmadika utca 27.

 

Good Morning Vietnam

A Good Morning Vietnam-ra első ránézésre könnyű furcsán tekinteni, azonban az ételek hamar eloszlatnak minden esetleges kételyt. Bár az étterem nagyon picike, nyáron a Nagysándor József utca kb. felét kinti asztalokkal rakják tele, annyi vendégük van. Igazi gyöngyszem a belvárosban a drága, fancy éttermek között, ahol szerintem Budapest egyik legjobb bun chá-ját készítik (vietnámi tésztasaláta sertéscsászárral).

1054 Budapest, Nagysándor József utca 1.

 

Bangla Büfé

A Bangla egyike azoknak a helyeknek Budapesten, aminek a létezését csak akkor hiszed el, ha betérsz hozzájuk. Amikor legutóbb voltam náluk, nagyjából tíz ember tudott egyszerre leülni a ránézésre kb. 15 négyzetméteren. A kiszolgálás nem gyors, viszont nagyon kedves, és az ételekre abszolút megéri várni. Nekem a bárány curry, és a pakora a favoritok, amik mellé bármikor lecsúszik egy masala chai tea is.  

1072 Budapest, Akácfa utca 40.

 

Bombay Budapest

Bár egy újabb játékos a budapesti ázsiai konyha színterén, a Bombay valószínűleg hosszú ideig itt lesz velünk. Egy sarokra a QUÍ-tól, a Bombay izgalmas indiai konyhát visz egy olyan éttermi környezetben, ahová az ember szívesen szervez akár különlegesebb találkozókat is.

Engem levettek a lábamról az ebédmenüvel, ami egy komplett indiai kulináris utazás hat különféle étellel kis réztálkákban. Emellett érdemes kipróbálni a bárány seekh kebab-ot, koktélok közül pedig a Delhi Delight-ot vagy a Kashmiri Kawa-t.

1051 Budapest, Október 6. utca 17.

 

Nektek mi? 

Nekem ezek az éttermek a kedvenceim ázsiai fronton Budapesten. Ha vannak saját tippjeitek, kérlek osszátok meg őket bármikor a hi@drinkcalmtea.com email címen keresztül, kíváncsi vagyok rájuk és szívesen kipróbálnám őket! 😊

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.