Shanghai Sour: teás koktél laza összejövetelekre

Shanghai Sour: teás koktél laza összejövetelekre

Az egész úgy kezdődött, hogy egy kedves barátom, aki nagyon szereti a Calm Tea-t, házibulit tartott a születésnapja alkalmából. Gondoltam, milyen király ajándék lenne meglepni azzal, hogy az általa kedvelt itallal kevergetek koktélokat a buliján, ezzel is egy kicsit levéve a terhet a válláról a vendéglátás tekintetében.

Mivel nem vagyok bartender, és a koktélokhoz leginkább csak fogyasztói oldalról értek, ezért kutatással indultam neki a feladatnak. Mindenképp olyan italt szerettem volna kifundálni, ami könnyen elkészíthető, nem használ nehezen hozzáférhető alapanyagokat, nincs szükség hozzá extra eszköztárra, azonban egy laikus koktélozó vendég is simán rácuppan a buliban. 

Rátaláltam egy vagány teás - bourbon whiskys koktél receptre, ami jó kezdeti inspirációként szolgált. Mivel nagyon szeretem a whiskyt, ezért ennek mentén a Whisky Sour jutott még eszembe, mint követendő ízvilág és irányvonal. 

Rövid kutyulás után mindezek mentén jött létre az alábbi ital, amely az említett házibulin nagy sikert aratott, és azóta is előszeretettel készítgetem barátoknak, ismerősöknek. 

 

Calm Tea Shanghai Sour koktél

 

SHANGHAI SOUR

Hozzávalók:

 • 1 db nagy kocka jég (opcionálisan helyette 3-4 db sima jégkocka)
 • 15 ml citromlé (frissen facsart, vagy 100%-os bolti)
 • 45 ml blended Scotch whisky
  (Más whiskyvel is érdemes kipróbálni, a lényeg, hogy lágyabb, simulékonyabb ízvilággal rendelkezzen. Nekem a Dewar's White Label nagyon bevált, ami nem csak közérthető, de meglepően pénztárca-barát megoldás is.)
 • 120 ml Calm Tea
 • 1 gerezd citrom (vagy citromhéj)

Elkészítés:

 1. A nagy jégkockát old fashioned pohárba teszem (highball pohár is működhet), majd 10-15 másodpercig kanállal keverem, hogy lehűtsem vele a poharat.
 2. A jégre töltöm a citromlevet, majd a whiskyt.
 3. Rátöltöm a hűtőtt Calm Tea-t, majd kanállal 10-15 másodpercig keverem.
 4. Gerezd citrommal vagy citromhéjjal díszítem. 

 

A koktél kellemesen frissítő, igazi ízbomba. A citrom savanyúsága az elején dominánsabb, melyet a whisky enyhe füstössége, majd a tea virágos jellege követ. Könnyen szerethető azok számára is, akik egyébként nincsenek belebolondulva a whiskybe, mert a teás-citrusos ízvilág szépen lekerekíti a füstös, hordós jegyeket.

A koktél elkészítéséről egy nagyon egyszerű videót is készítettem, amit itt tudsz megnézni.

Egészségedre! 干杯!

 

Calm Tea Shanghai Sour koktél
Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.